Varmak değil, sadece gitmek... gitmek

hürriyet

5 Şubat 2011 Cumartesi

çölyakla yaşamak

2010 yılından miras kalanları 2011'e de taşıdık. Nasıl taşımayayım ki...tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmış biri olarak ya da bu gerçeği hatırlamamaya çalışarak yaşamaya devam eden biri olarak günler garip bir hızda geçmeye devam ediyor. Bazen iyi, bazen kötü. Diyetime dikkat edip sorun yaşamamaya çalışmak en çok zaman alan şeylerden bir tanesi. Markette canımızın çektiği ürünlerin içeriklerini okumak. Gluten var mı? Yok mu? Glutenli bir ürünle aynı fabrikada mı üretildi acaba? Yazmıyor ama gluten yoktur belki? gibi soru alışverişlerinden sonra riske atmayalım bir araştıralım kararında mutabık kalma. Normal unun kilosu sudan ucuz iken glutensiz unun yarım kilosuna 2,5-3$ arasında para ödememiz de cabası. Ya da aynı şekilde 75 centlik makarnaya 3$ vermemiz gibi örneklerin çoklanabileceği bir alışveriş macerası.

Bu çabaya rağmen bugün yine karnımın davul gibi şişmesi ve bağırsaklarımın olağanüstü hareketlenmesi üstüne tuzu biberi oluyor. Bazen okumalarımın arasında neyi nerde yanlış yaptığımı düşünürken buluyorum kendimi ama net bir cevabı yok. Son 2-3 günde yediğim şeyleri yemeyeceğim diyorum kendime. En kötüsü de Fiona içten içe üzülüyor durumuma ama elimden bir şey gelmiyor. Sınırları iyi çizmem lazım yiyeceğim şeyler konusunda.

İki dünya arasında kalmış gibi hissediyor insan kendini. Amerika ve Türkiye. Türkiye'de nasıl başa çıkacağımı düşünüyorum bazen bu hastalıkla. Simdiden marketleri araştırdı ailelerimiz. Buradaki kadar çeşit olmadığı anlaşılıyor. Hadi ekmeğini kendin yaptın diyelim. Dışarıda yemek yemek muhtemelen hayal olacak Türkiye'ye döndüğümüzde. En azından burada çoğu restoran durumun farkında ve bazıları glutensiz menuler sunarken bazıları da isterseniz riske atmayın diyecek sorumluluğa sahip. Türkiye'de böyle restoranlar var mı acaba? Yok  abi ette ne gluten olacak deyip ekmekleri kızarttıkları ızgaradan et servis edebilirler.

Ne düşüneceğimi, ne yapacağımı hiç bilmiyorum. Burada kalabilmek belki de bu hastalığı kontrol altında tutabilmek için en muhtemel yol. Gerisini zaman gösterecek.

SHREK

2 yorum:

  1. Gönlünüz nerde nasıl yaşamayı seçerse sizin için iyi olan neyse biz yalnızca onaylarız.

    YanıtlaSil